Menu

kocham bento

bento lunch w mojej wersji

Bibimbap bento

bentomonia

Oryginalnie bibimbap zawiera wołowinę... u mnie w tej roli wędzone tofu. Reszta składników mojej interpretacji to ryż, jajko, ogórek, szczypiorek, marchewka, marynowana tykwa, kimchi i gochujang. Do tego deserowo: truskawy, banan i winogrona.

bm418

Sakura bento

bentomonia

Wszystko kwitnie - czas więc na kwitnące bento... Niebieski ryż to niebo, marynowana tykwa to gałęzie a kolorowana burakiem rzodkiew to kwiatuchy. Do tego karkówka z sosem sojowym i imbirem, plastry ogóra i ponownie rzodkiew starta na tarce, doprawiona jogurtem, solą i suszoną żurawiną. Koktajlówa pomidorowa próbuje zrobić japońską flagę :)

bm417

 

Temari sushi

bentomonia

Sushi z duszoną pieczarą, młodym szpinakiem, rukolą, prażonym sezamem, ogórkiem i granatem, plastrem koktajla, ostrą papryczką i "gotowanym" szczypiorkiem.... na każdej kulce obowiązkowo wasabi, obsypka z sezamu i czarnuszki, w butli chowa się sos sojowy... Dodatek to jogurt z chia z wodą różaną :)

bm416

TURO RUUUDI!!!

bentomonia

Reklama na początek: doskonała podróba Turo Rudi jest do kupienia od dzisiaj w Lidlu. Obok zaległa nashi z granatem, a podstawę całości stanowi bulgur z duszoną cebulą, papryką, pieczarkami i cukinią, wszystko przyprawione zatarem, pycha....

_DSC1483

Soba z pastą miso

bentomonia

Soba z ciemną pastą miso, wodorostami wakame, smażonymi pieczarkami i szczypiorkiem, wszystko obsypane sezamem. Do tego winogrona oraz pomarańczowe i bananowe kąski...

bm414

 

Temaki sushi

bentomonia

Szybkie i proste rolki... Tym razem z ogórkiem, szczypiorkiem, papryką, awokado, kukurydzą konserwową i wędzonym tofu..._DSC1445

Kuku w bento

bentomonia

Kuku to irański omlet, w którym więcej dodatków - ziół niż jajek. W tym wypadku dodatki to botwinka, koperek, szczypiorek i natka. Smaczek całości nadał zatar. Do tego mozzarella z oliwą bazyliową i natką oraz pomidorro... Poniżej na zdjęciach kuku w rozczłonkowaniu i w całości.

bm411

bm412

bm413

Brązowo - zielone

bentomonia

Brązowa soba, sos tonkatsu i wielka duszona pieczara. Zielone edamame, grillowane szparagi (pobazyliowane oliwą) i szczypiorek.

bm410

Pyszności

bentomonia

Podstawę stanowi sałatka z "kozimi bobkami" czyli mikro-kiełbaskami wołowymi przyprawionymi ras el hanout. Wsparcie otrzymała od tortilli z cheddarem i ostrą papryką. Na deser truskawki zalegające na ryżu z mleczkiem. Mięta jako płatek ;)

 

 

© kocham bento
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci